СУМЩИНА МАЄ ПОТЕНЦІАЛ ДЛЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО АГРОБІЗНЕСУ ТА СТВОРЕННЯ НОВИХ ФЕРМЕРСЬКИХ АБО СІМЕЙНИХ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
За інформацією обласного Департаменту агропромислового розвитку, у регіоні здійснюють діяльність 652 фермерських господарства, в користуванні яких знаходиться 133,2 тис. га землі. Також зареєстровано 48 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, з яких 16 – діючі
Так у 2019 році фермерськими господарствами області на площі 84,7 тис. га зібрано 528,6 тис. т зернових та зернобобових культур, що становить 11,9% від загального валового збору зерна по області, соняшнику – 82,5 тис. т (10,6%), сої – 33,9 тис. т (14,6%). Поголів’я великої рогатої худоби у фермерських господарствах становить до 6 тис. голів, у тому числі корів – до 2,6 тис. голів. Свиней налічується до 2 тис. голів, птиці – понад 130 тис. голів.
Державна підтримка саме малих та середніх сільськогосподарських виробничих структур сприяє підвищенню ефективності та конкурентоспроможності фермерських господарств, допоможе наповнити внутрішній ринок якісними продуктами та розширити географію експорту. У 2019 році на отримання державної бюджетної субсидії на 1 га оброблюваних угідь подали заявки 36 новостворених фермерських господарств на суму понад 2 млн грн, а інші 115 фермерських господарств (крім новостворених) – на суму понад 3,2 млн грн.
Так, у Державному бюджеті на 2020 рік за цим напрямом передбачено видатки на суму 4,2 млрд гривень, у тому числі на програму розвитку фермерства та кооперативів планується спрямувати 400 млн гривень. Держава продовжуватиме частково компенсувати витрати, пов’язані з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами (10 млн гривень), та надаватиме фінансову підтримку сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам (30 млн гривень) з метою збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції та зростання рівня зайнятості сільського населення. Також буде здійснено доплату за напрямами, які не виплачені у 2019 році. Підтримка за цим напрямом спрямована на збільшення кількості об’єктів місцевої переробки сільськогосподарської продукції, збільшенню рівня зайнятості сільського населення, підвищення рівня знань та вмінь сільського населення у провадженні сільськогосподарської діяльності.